fbpx

Surd


Updated: 26 Aug 2023

1569


Among the vast fields of mathematics, surd hold a special place. Surds are irrational numbers in various mathematical expressions, equations, and real-world scenarios. This article is about the definition, properties, explanation, examples and MCQs about surds.

Definition of Surd

The irrational root of a rational number is called a surd. A number of the form of \sqrt[n]{a} is called Surd, where a is a positive rational number.

A number will be a surd, if

  • It is irrational
  • It is a root
  • A root of a rational number

Examples of Surds

\sqrt{3} and \sqrt{5+\sqrt{3}}

  • In the above examples, both are irrational numbers.
  • The first number is a root of rational number 3 , whereas the second number is a root of irrational number 5+\sqrt{3} .
  • Thus, \sqrt{3} is a surd and \sqrt{5+\sqrt{3}} is not a surd.
  • \sqrt[3]{8} is not a surd because its value is 2 which is rational.
  • \sqrt{-2} , \sqrt{-3} are not surds because -2 \ and \ -3 are negative.

Conjugate of Surds

  • The conjugate of a\sqrt{x}+b\sqrt{y} is a\sqrt{x}-b\sqrt{y} .
  • Similarly the conjugate of 5+\sqrt{3} \ is \ 5-\sqrt{3}

Surds MCQs

1. A number of the form of \sqrt[n]{a} is called ______, where a is a positive rational number.
O Conjugate
O Surd
O Rational
O None of these
Show Answer

Answer:
Surd


2. The rules for surd is/are _________
O It is irrational
O It is a root
O A root of a rational number.
O All of these
Show Answer

Answer:
All of these


3. In a surd, \sqrt[n]{a}, n is called ______ of the surd.
O type
O order
O conjugate
O None of these
Show Answer

Answer:
Order


4. \sqrt{3} is
O a surd
O not a surd
O conjugate of a surd
O None of these
Show Answer

Answer: a surd
Explanation: Here is the root of rational number, so it is a surd


5. \sqrt{5+\sqrt{3}} is
O a surd
O not a surd
O conjugate of a surd
O None of these
Show Answer

Answer: not a surd
Explanation: Here the root of irrational number, so it is not a surd.


6. \sqrt[3]{8} is
O a surd
O not a surd
O conjugate of a surd
O None of these
Show Answer

Answer: not a surd
Explanation:
\sqrt[3]{8} is not a surd because its value is 2 which is rational.


7. \sqrt{3} is called _____ surd.
O Quadratic
O Cubic
O Biquadratic
O None of these
Show Answer

Answer: Quadratic
Explanation: Here the surd index order is 2, so it is called quadratic.


8. \sqrt[3]{3} is called _____ surd.
O Quadratic
O Cubic
O Biquadratic
O None of these
Show Answer

Answer: Cubic
Explanation:
Here the surd index order is 3, so it is called cubic.


9. \sqrt[4]{3} is called _____ surd.
O Quadratic
O Cubic
O Biquadratic
O None of these
Show Answer

Answer: Biquadratic
Explanation:
Here the surd index order is 4, so it is called biquadratic.


10. \sqrt[3]{3} \ and \ \sqrt[3]{5} is called _____ surds.
O Quadratic
O equiradical
O Biquadratic
O None of these
Show Answer

Answer: equiradical
Explanation:
Surds of the same order are called equiradical surds which is 3.


11. \sqrt{3} is called _____ surd.
O Monomial
O Binomial
O Trinomial
O None of these
Show Answer

Answer: Monomial
Explanation:
Surd consists of one term is called monomial.


12. \sqrt{3}-2 is called _____ surd.
O Monomial
O Binomial
O Trinomial
O None of these
Show Answer

Answer: Binomial
Explanation:
Surd consists of Two terms is called binomial.


13. 2-\sqrt{3}+\sqrt{5} is called _____ surd.
O Monomial
O Binomial
O Trinomial
O None of these
Show Answer

Answer: Trinomial
Explanation:
Surd consists of three terms is called trinomial.


14. Expressions containing two or more surds are called _____ surds.
O Monomial
O Binomial
O Compound
O None of these
Show Answer

Answer:
Compound


15. \sqrt[3]{5} is called _____ surd.
O an entire
O mixed
O Trinomial
O None of these
Show Answer

Answer: an entire
Explanation:
If the coefficient of the surd is \pm1 is called an entire surd.


16. -4 \sqrt[3]{5} is called _____ surd.
O an entire
O mixed
O Trinomial
O None of these
Show Answer

Answer: mixed
Explanation:
If the coefficient of the surd is other than \pm1 is called mixed surd.


17. \sqrt{8} and \sqrt{18} are _____ surds.
O Similar
O Like
O Both a & b
O None of these
Show Answer

Answer: Both a & b
Explanation:
\sqrt{8}=\sqrt{4 \times 2}
\sqrt{8}=2\sqrt{2}
AND
\sqrt{18}=\sqrt{9 \times 2}
\sqrt{18}=3\sqrt{2}


18. Conjugate of 3-\sqrt{5} is
O -3-\sqrt{5}
O -3+\sqrt{5}
O 3+\sqrt{5}
O \sqrt{3}+\sqrt{5}
Show Answer

Answer: 3+\sqrt{5}
Explanation:
The conjugate of
a\sqrt{x}+b\sqrt{y} is
a\sqrt{x}-b\sqrt{y}


jawad khalil

jawad khalil

Please Write Your Comments