fbpx
Class 9th chemistry notes

Download free Chemistry Notes 9th Class

Spread the love

Chemistry Notes pdf

If you needs learning materials for different subjects, Kindly Visit our website. If you found any error or any broken link or any objectionable materials, Kindly contact us through Chat or through Contact us Page, We will be very helpful to you.

These notes are according to the syllabus of KPK text book. Other board notes will also be uploaded time to time.

Chemistry Chapters included:

From 1 to 8 all chapters are included.

Chapter # 1
Important Board Questions from 2009 to 2019

  1. State and explain the main branches of chemistry.
  2. Define Chemistry and its Four branches of chemistry
  3. Analytical, Bio chemistry and inorganic chemistry
  4. Chemistry and contribution of Jabir IbnHayan in the field of chemistry.
  5. Elements and compound with examples.
  6. Differentiate element, compound and mixture with examples
  7. Mixture and its types
  8. What do you meant by atomic number? Give example.
  9. Atomic number and mass number with example
  10. What is atomic number of an element? How it differ from the mass number?
  11. Chemical formula and empirical formula by giving examples.
  12. Empirical and Molecular formula with examples.
  13. Empirical and Molecular formula of a compound
  14. Steps for determination of Empirical formula of a compound.
  15. Molecular mass and formula mass with examples.
  16. Gram atomic and gram molecular mass with examples.
  17. Free radical with example
  18. Difference between atom and ion
  19. What is Hydrated ions?
  20. Differentiate between homogeneous and heterogeneous mixture.
  21. What is Percentage composition?
  22. Classification of molecules with examples
  23. Mole and Avogadro’s number with examples.
  24. Molecular mass of a compound. How will you differentiate it from formula mass?
  25. Give reasons to prove that atom is a neutral particle
  26. How does molecule differ from an atom?
  27. Why alloys are mixture but not compound?
  28. NaCl is not a molecule but a formula unit. Why?
  29. How many moles of CO2 are present in 60g of CO2?
  30. What is the mass of 5 moles of ice?
  31. Calculate the molecular mass of Glucose
  32. Calculate the molecular mass of sugar.
  33. Calculate the molecular mass of HNO3
  34. Calculate the number of moles in 550 grams of NaI
  35. Calculate the moles in 10 grams of CO2
  36. How many moles of H2O are present in 36gm of H2O?
  37. How many moles are of CO2 are there in 7.5×1024 molecules of the gas.
  38. Calculate the number of molecules present in 5 moles of Glucose
  39. Molecular mass of (atomic mass , )
  40. How many moles of hydrogen are there in 8.9×1023 hydrogen atom?
  41. Calculate the number of molecules of 31.96 gm of oxygen atom
  42. Find the number of protons, electrons and protons and neutrons in ,

Prepared by Hafiz Muhammad Uzair

1. The complete study of__________ is called matter.
(a) Matter
(b) Energy
(c) Frequency
(d) None of these
Answer:
Matter


2. We all depend upon different ___________ , Which are necessary for our survival.
(a) Crucibles
(b) Chemicals
(c) Isotopes
(d) None of these
Answer:
Chemicals


3. Chemistry has a wide range of _______________ which is serving the humanity.
(a) Applications
(b) Properties
(c) Techniques
(d) None of these
Answer:
Applications


4. Petrochemicals, medicines, drugs, papers, soap, detergents, paints, colour, pigments etc are the inventions of ________________.
(a) Biology
(b) Physics
(c) Chemistry
(d) None of these
Answer:
Chemistry


5. The study of chemistry also provides knowledge and techniques to improve our __________________.
(a) Stamina
(b) Appearance
(c) Health
(d) None of these
Answer:
Health


6. The Study of chemistry also helps us to explore and conserve the _____________resources.
(a) Artificial
(b) Natural
(c) Coilateral
(d) None of these
Answer:
Natural


7. The Muslim period in science of chemistry was about _____________ years.
(a) 1000
(b) 800
(c) 1200
(d) None of these
Answer:
1000


8. The Egyptians, the Greeks and the ____________ contributed much to the science of chemistry.
(a) Muslims
(b) Babylonians
(c) Jews
(d) None of these
Answer:
Muslims


9. In this period, Muslim scientist focused on finding ways to change base metal such as Lead into______________.
(a) Mercury
(b) Gold
(c) Bronze
(d) None of these
Answer:
Gold


10. Muslim scientist discovered ___________ elements like arsenic, antimony and bismuth etc.
(a) Few
(b) many
(c) five
(d) None of these
Answer:
many


11. Many new chemicals processes were also introduced by Muslim scientists such as filtration, fermentation and ________etc.
(a) Ultra sonication
(b) Sedimentation
(c) Distillation
(d) None of these
Answer:
Distillation


12. The Period of Muslims is generally called the period of ___________ in the history of chemistry.
(a) Al-Chemists
(b) Elites
(c) Masters
(d) None of these
Answer:
Al-Chemists


13. _________ is generally known as the “Father of chemistry”.
(a) Jabber Bin Haiyan
(b) Ibn-e-Sina
(c) Al-Beruni
(d) None of these
Answer:
Jabber Bin Haiyan


14. Who was the first scientist who has well- established laboratory?
(a) Zakriya Al Razi
(b) Jabber Ibn Haiyan
(c) Al Beruni
(d) None of these
Answer:
Jabber IbnHaiyan


15. Jabber bin Haiyan was the first to prepare.
(a) HCl
(b) HNO_3
(c) H_2SO_4
(d) All of them
Answer:
All of them


16. Jabber Bin Haiyan was also known as ______ in the Europe.
(a) Geber
(b) Ibn-e-Sina
(c) Al-Razi
(d) None of these
Answer:
Geber


17. Jabber Bin Haiyan’s Demise occur in ____________.
(a) 721 A.D
(b) 803 A.D
(c) 803 B.C
(d) None of these
Answer:
803 A.D


18. Al-Razi wrote ________ books.
(a) 26
(b) 16
(c) 25
(d) 20
Answer:
26


19. The most famous book of Al-Razi was _______________.
(a) Khayaban
(b) Mindeel
(c) Al-Asrar
(d) None of these
Answer:
Al-Asrar


20. Al-Razi was the first scientist / Chemist to divide the chemical ________into four types .
(a) Isotopes
(b) Compound
(c) Solution
(d) None of these
Answer:
Compound


21. Al-Razi prepared alcohol by ________.
(a) Fermentation
(b) Coagulation
(c) Filtration
(d) None of these
Answer:
Fermentation


22. Al-Beruni was born in 973 AD and died in ______________.
(a) 1024 AD
(b) 1048 A.D
(c) 1072 AD
(d) None of these
Answer:
1048 A.D


23. Al-Beruni was the first chemist who determined the ________ of different substances.
(a) Frequencies
(b) Chemical Formula
(c) Densities
(d) None of these
Answer:
Densities


24. Ibn-e-Sina was born in ___________ and died in 1037 A.D.
(a) 980 AD
(b) 980 B.C
(c) 985 A.D
(d) None of these
Answer:
980 AD


25. Ibn-e-Sina is generally known as the __________ of the Muslim’s world.
(a) Maximus
(b) Alexander
(c) Aristotle
(d) None of these
Answer:
Aristotle


26. Ibn-e-Sina was the first one who rejected the idea that base metals can be converted into _____.
(a) Silver
(b) Gold
(c) Neon
(d) None of these
Answer:
Gold


27. Ibn-e-Sina has written more than ________ books that are now taught in the Europe.
(a) 100
(b) 101
(c) 95
(d) None of these
Answer:
100


28. Chemistry is the branch of ____________ science which includes the study of material and substances.
(a) Chemical
(b) Physical
(c) Historical
(d) None of these
Answer:
Physical


29. ___________ Chemistry deal with the relationship between physical properties of substances along with chemical changes in them.
(a) Organic
(b) Inorganic
(c) Physical
(d) None of these
Answer:
Physical


30. Hydrocarbon contains ________ elements only.
(a) C and H
(b) C,H,O
(c) C and O
(d) None of these
Answer:
C and H


31. The study of ________ and their derivatives are called organic chemistry.
(a) Hydrocarbons
(b) Isotopes
(c) Chemical species
(d) None of these
Answer:
Hydrocarbons


32. Inorganic chemistry deals with all kind of elements and compounds, EXCEPT _________ and their derivatives.
(a) Organic compounds
(b) Chemical Compounds
(c) Biochemical
(d)
Answer:
Organic compounds


33. Analytical chemistry deals with qualitative and quantitative analysis of __________.
(a) Energy
(b) Quarks
(c) matter
(d) None of these
Answer:
matter


34. ___________ Chemistry deals with the study of techniques and chemical processes for the preparation of different industrial products.
(a) Environmental
(b) Industrial
(c) Nuclear
(d) None of these
Answer:
Industrial


35. Nuclear Chemistry concerned with the study of ____________, changes occurring in it and its properties.
(a) Nucleus
(b) Sub atomic particles
(c) Composition
(d) None of these
Answer:
Nucleus


36. Biochemistry deals with the study of synthesis, composition, decomposition and chemical reaction of ______ factors.
(a) Abiotic
(b) Biotic
(c) Both a and b
(d) None of these
Answer:
Biotic


37. Anything that occupies space and having a mass is called ________________.
(a) Matter
(b) Mixture
(c) Substance
(d) None of these
Answer:
Matter


38. Everything in the ________ is made of matter.
(a) Earth
(b) Mars
(c) Universe
(d) None of these
Answer:
Universe


39. A piece of matter in _________ form is substance.
(a) Impure
(b) Pure
(c) Both a and b.
(d) None of these
Answer:
Pure


40 Pure water is an example of a ____________.
(a) Substance
(b) Element
(c) Compound
(d) None of these
Answer:
Substance


41. Element is a pure substance which cannot be _______ into other simpler substances by any physical or chemical process.
(a) Split up
(b) Combined up
(c) None
(d) All of These
Answer:
Split up


42. The fundamental unit of an element is ______________.
(a) atom
(b) Electron
(c) Proton
(d) None of these
Answer:
atom


43. Scientists have discovered about _____ elements.
(a) 108
(b) 118
(c) 128
(d) None of these
Answer:
118


44. There are __________ naturally occurring elements
(a) 92
(b) 94
(c) 96
(d) None of these
Answer:
92


45. There are __________ artificial elements.
(a) 28
(b) 27
(c) 26
(d) None of these
Answer:
26


46. Each element consists of ________kind of atoms.
(a) different
(b) Same
(c) None
(d) All of these
Answer:
Same


47. In 1814, ____________ suggested the system for representing element with symbol.
(a) Berzelius
(b) Max Plank
(c) Maximus
(d) None of these
Answer:
Berzelius


48. The shortest name of an element is called __________.
(a) Representation
(b) Isotopes
(c) symbol
(d) None of these
Answer:
symbol


49. B, C, F are the symbols of __________________.
(a) Compounds
(b) Elements
(c) Molecules
(d) None of these
Answer:
Elements


50. Compound is a pure substance consists of two or more _________ types of elements chemically combined together in a fixed ratio by mass.
(a) Different
(b) Same
(c) Both a and b
(d) None of these
Answer:
Different


51. In the formation of a compound, the element must undergo __________changes.
(a) Physical
(b) Analytical
(c) Chemical
(d) None of these
Answer:
Chemical


52. In water (H_2O) molecule, the ratio of Hydrogen and oxygen is ____________.
(a) 1:2
(b) 2:1
(c) 2:2
(d) 1:1
Answer:
2:1


53. A compound is always represented by ___________.
(a) Chemical formula
(b) Physical Formula
(c) None
(d) All of These
Answer:
Chemical formula


54. A _________ is made up of two or more substances that are not chemically combined.
(a) Compound
(b) Mixture
(c) Element
(d) None of these
Answer:
Mixture


55. The components of a mixture are not in a fixed __________.
(a) Ratio
(b) Composition
(c) Pattern
(d) None of these
Answer:
Ratio


56. Mixture can be separated by _______methods.
(a) Physical
(b) Analytical
(c) Chemical
(d) None of these
Answer:
Physical


57. A homogenous mixture is one which has uniform __________ throughout its mass.
(a) Properties
(b) structure
(c) Composition
(d) None of these
Answer:
Composition


58. Example of homogenous mixture is the solution of salt (NaCl) and ______________.
(a) Benzene
(b) Water
(c) chloroform
(d) None of these
Answer:
Water


59. A hetrogenous mixture is one which does not have _________composition throughout its mass.
(a) Uniform
(b) Semi Uniform
(c) Unformal
(d) None of these
Answer:
Uniform


60 Salad, dirt, sand and water etc are the example of ___________________.
(a) Homogenous mixture
(b) Compound
(c) Heterogeneous mixture
(d) None of these
Answer:
Heterogeneous mixture


61 The _______ of a compound is sharp and fixed.
(a) Freezing point
(b) Melting point
(c) Boiling point
(d) None of these
Answer:
Melting point


62. ____________ do not have sharp and fixed melting point.
(a) Mixture
(b) Molecules
(c) Isotopes
(d) None of these
Answer:
Mixture


63. When iron (Fe) and Sulphur (s) is strongly heated, it react with each other to form a compound.
(a) FeS
(b) Fe_2S
(c) FeS_2
(d) Fe_2S_2
Answer:
FeS


64. The number of ______________ present in the nucleus of an atom of an element is called atomic number .
(a) Neutrons
(b) Electrons
(c) Protons
(d) None of these
Answer:
Protons


65. An atom is electrically _______, because they have same number of electrons and protons.
(a) Cationic
(b) Neutral
(c) Anionic
(d) None of these
Answer:
Neutral


66. Elements are arranged in periodic table on the basis of number of ___________.
(a) Protons
(b) Quarks
(c) Electrons
(d) None of these
Answer:
Protons


67. Atomic number is represented by _____________.
(a) z
(b) Z
(c) a
(d) A
Answer:
Z


68. The atomic number of carbon ( C ) is ______________.
(a) 5
(b) 7
(c) 6
(d) 8
Answer:
6


69. Mass number is also called ____________number.
(a) Nucleon
(b) Neutron
(c) None
(d) All of these
Answer:
Nucleon


70. The sum of number of protons and neutrons present in __________ of an atom is called mass number.
(a) Orbits
(b) Atom
(c) Nucleus
(d) None of these
Answer:
Nucleus


71. Mass number is represented by _________________.
(a) a
(b) z
(c) A
(d) Z
Answer:
A


72. The mass number of carbon (C) atom is _______________.
(a) 12
(b) 2
(c) 22
(d) 18
Answer:
12


73. Electrons, protons and neutrons are collectively called as _________.
(a) Charges
(b) Unit
(c) Subatomic particle
(d) None of these
Answer:
Subatomic particle


74. Relative atomic mass is the mass of an atom of an element relative to the mass of 1/12 of the mass of _________.
(a) C-12
(b) C-13
(c) C-14
(d) None of these
Answer:
C-12


75. The atomic weight of C-12 is 12g which equal to ___________.
(a) 12 mol
(b) 1 mol
(c) 6.022 mol
(d) None of these
Answer:
1 mol


76. 1 mol of C-12 contain ______atoms.
(a) 6.023 \times 10^{23}
(b) 1.09 \times 10^{-11}
(c) 6.023 \times 10^{-23}
(d) None of these
Answer:
6.023 \times 10^{23}


77. Average atomic mass is the weighted average of the atomic masses of the naturally occurring ____________ of an element.
(a) Charges
(b) Isotopes
(c) Atomic Number
(d) None of these
Answer:
Isotopes


78. An abbreviation used for the full name of a compound with the help of __________ is called chemical formula.
(a) Pattern
(b) Brails
(c) Symbols
(d) None of these
Answer:
Symbols


79. The formula tells us the type of atoms and ______ of the different atoms present in the compound.
(a) Ratio
(b) Atomic number
(c) Density
(d) None of these
Answer:
Ratio


80. The simplest formula which shows the _________ whole number ratio of the atoms of different elements present in a compound is called empirical formula.
(a) Largest
(b) Smallest
(c) Average
(d) None of these
Answer:
Smallest


81. The empirical formula for benzene (C_6H_6) is:
(a) CH_2
(b) C_2H
(c) C_2H_2
(d) CH
Answer:
CH


82. The molecular formula shows the _________numbers of atoms of different elements present in one molecule of a compound.
(a) Approximate
(b) Whole
(c) actual
(d) None of these
Answer:
actual


83. The smallest repeating unit of an ____________ compound showing the simple reaction between the ions is called formula unit.
(a) Ionic
(b) Covalent
(c) Metallic
(d) None of these
Answer:
Ionic


84. The __________ of the relative atomic masses of all the atoms present in the molecule is called molecular Mass.
(a) Subtraction
(b) Product
(c) Sum
(d) None of these
Answer:
Sum


85. The sum of the atomic masses of __________ present in the formula unit of an ionic compound is called formula mas.
(a) Ions
(b) Isotopes
(c) atoms
(d) None of these
Answer:
Ions


86. The atoms, molecules, ions etc that __________ in a chemical reaction is called chemical specie.
(a) Violate
(b) Hinder
(c) Take part
(d) None of these
Answer:
Take part


87. The particle that carries an electrical charge, positive or negative due to the loss or gain of one or more _____ is called an ion.
(a) Protons
(b) Electrons
(c) Neutrons
(d) None of these
Answer:
Electrons


88. The positively charged specie is called ____________.
(a) Cation
(b) Free radical
(c) atom
(d) None of these
Answer:
Cation


89. The negatively charged specie is called ___________________.
(a) Free radical
(b) Cation
(c) Anion
(d) None of these
Answer:
Anion


90. The atom or group of atoms that has an __________ electron in an outer shell with no charge is called free radical.
(a) Unpaired
(b) Odd
(c) Both a and b
(d) None of these
Answer:
Both a and b


91. A molecule is formed by ________ combination of atom.
(a) Chemical
(b) Physical
(c) Electrical
(d) None of these
Answer:
Chemical


92. Di-atomic molecules consist of _________ atoms i.e H_2 .
(a) 4
(b) 3
(c) 5
(d) 2
Answer:
2


93. The ___________ are very big and large.
(a) Monoatomic
(b) Macro molecules
(c) Micro molecules
(d) None of these
Answer:
Macro molecules


94. _____________ is a macromolecule found in blood.
(a) Haemoglobin
(b) H_2O
(c) HCl
(d) None of these
Answer:
Hemoglobin


95. Avogadro’s number is the collection of __________ particles.
(a) 1.0 \times 10^{-11}
(b) 6.023 \times 10^{23}
(c) 3 \times 10^8
(d) None of these
Answer:
6.023 \times 10^{23}


96. The amount of a substance which contains ____________ number is called mole.
(a) Avogadro’s
(b) Mass number
(c) Formula
(d) None of these
Answer:
Avogadro’s


97. Mole is represented by _________________.
(a) NA
(b) mol
(c) amu
(d) None of these
Answer:
mol


98. Which one of the following can be broken into simpler substances.
(a) Ammonia
(b) Oxygen
(c) Sulphur
(d) None of these
Answer:
Ammonia


99. The gram molecular mass of HNO_3 is .
(a) 60
(b) 100
(c) 63
(d) None of these
Answer:
63


100. Which one is the example of triatomic molecule?
(a) O_2
(b) CO_2
(c) CH_4
(d) None of these
Answer:
CO_2


101. Which of the following is a homogenous mixture?
(a) Smoke
(b) air
(c) Fog
(d) Smog
Answer:
air


Prepared by Hafiz Muhammad Uzair

1. A Greek philosopher “Democritus” suggested that all———— can be further divided into tiny particles.
(a) matter
(b) substances
(c) elements
(d) All of them
Answer:
All of them


2. The name of atom was given from the Greek word ————- which means indivisible.
(a) atomos
(b) atomics
(c) Halogens
(d) None of these
Answer:
atoms


3. The word atom was first used —————.
(a) 400AD
(b) 400 BC
(c) 600AD
(d) 600BC
Answer:
400 BC


4. No further work on atom was done until the ————– century.
(a) 18th
(b) 20th
(c) 19th
(d) 21st
Answer:
19th


5. John Dalton, after a lot of experiments, concluded that all matter must be composed of tiny particles called —-.
(a) Atom
(b) Element
(c) isotope
(d) None of these
Answer:
Atom


6. John Dalton states that an atom is ——————-.
(a) Invincible
(b) Indivisible
(c) Invisible
(d) None of these
Answer:
Indivisible


7. John Dalton presented his own theory about atom in —————–.
(a) 1806
(b) 1906
(c) 1808
(d) 1908
Answer:
1808


8. ————–is composed of very small particles called atoms.
(a) Matter
(b) Energy
(c) Numbers
(d) All of these
Answer:
Matter


9. Atom can neither be created nor ———————.
(a) Formulated
(b) Destroyed
(c) combined
(d) None of these
Answer:
Destroyed


10. Atoms combine with each other in ————– number ratio.
(a) Integers
(b) Quadratic
(c) Whole
(d) None of these
Answer:
Whole


11. Atoms of particular element are ———— in size shape, mass and also in other properties.
(a) Different
(b) Identical
(c) Atomic
(d) None of these
Answer:
Identical


12. All chemical reactions occur due to the combination or ————— of atoms.
(a) Separation
(b) Distillation
(c) Filtration
(d) None
Answer:
Separation


13. In———-, Rutherford performed an experiment to know the arrangement of electron and protons in an atom.
(a) 1910
(b) 1912
(c) 1911
(d) 1913
Answer:
1911


14. In Rutherford experiment which part of the atom has been discovered?
(a) Energy levels
(b) Nucleus
(c) Other
(d) None
Answer:
Nucleus


15. ————— performed an experiment to determine the internal structure of the atom in 1911.
(a) J.J Thompson
(b) Max plank
(c) Rutherford
(d) None of these
Answer:
Rutherford


16. In Rutherford experiment, what he has used?
(a) Gold foil
(b) Gold bar
(c) Silver foil
(d) Tin plates
Answer:
Gold foil


17. He bombarded the ________ particles on gold foil from a radioactive source.
(a) Beta
(b) Alpha
(c) Gamma
(d) None of these
Answer:
Alpha


18. What radioactive source does Rutherford used?
(a) Polonium
(b) Thorium
(c) Radon
(d) None of these
Answer:
Polonium


19. This experiment showed that most of the volume occupied by the atom is —————.
(a) Bulky
(b) Small
(c) Empty
(d) None of these
Answer:
Empty


20. From this experiment, Rutherford concluded that an atom contains a ———– portion i.e. nucleus.
(a) Negative
(b) Positive
(c) Neutral
(d) None of these
Answer:
Positive


21. Similar charges ————–each other.
(a) Repel
(b) Attract
(c) Articulate
(d) All of these
Answer:
Repel


22. On the basis of his conclusion drawn from the experiment, Rutherford proposed a new model at atom called ————-model.
(a) Planetary
(b) Universal
(c) Room & Cat
(d) None of these
Answer:
Planetary


23. Atom consists of positively charged nucleus which contains ———and neutrons.
(a) Electrons
(b) Protons
(c) Fundamental particles
(d) None of these
Answer:
Protons


24. Electrons are ————around the nucleus just like the planets around the sun.
(a) Stand still
(b) Gathered
(c) Revolving
(d) None of these
Answer:
Revolving


25. The electrons around the nucleus would require ————- force.
(a) Centripetal
(b) Centrifugal
(c) Net
(d) Average
Answer:
Centripetal


26. The size of the ————- is very small as compared to the size of atom.
(a) proton
(b) Neutron
(c) Nucleus
(d) All of them
Answer:
All of them


27. Atom is ———— because electrons and protons will cancel the effect of each other.
(a) Negatively charge
(b) Neutral
(c) Positively charged
(d) None of these
Answer:
Neutral


28. Rutherford atomic model of an atom resembles our ________ system.
(a) Solar
(b) Universal
(c) Gravitational
(d) None of these
Answer:
Solar


29. Rutherford model is applicable to neutral bodies and not on ————.
(a) Isotopes
(b) Energy
(c) Charged bodies
(d) None of these
Answer:
Charged bodies


30. According to which scientist, electrons are charged bodies revolving around the nucleus and emit energy.
(a) Rutherford
(b) Schrodinger
(c) Maxwell
(d) None of these
Answer:
Maxwell


31. If electrons radiate energy continuously then the ———–spectrum will be obtained.
(a) Line
(b) Continuous
(c) Both
(d) None of these
Answer:
Continuous


32. Rutherford atomic model does not provide any explanation about ———— properties of elements.
(a) Chemical
(b) Physical
(c) Elemental
(d) None of these
Answer:
Chemical


33. In ————-, Neil Bohr proposed a new atomic theory to overcome the defects of Rutherford atomic model.
(a) 1901
(b) 1910
(c) 1915
(d) 1913
Answer:
1913


34. Bohr considered ———-atom as a model.
(a) Helium
(b) Hydrogen
(c) Thorium
(d) None of these
Answer:
Hydrogen


35. Electrons are revolving around the fixed circular path called ————-.
(a) Shells
(b) Orbits
(c) cycles
(d) Both a and b
Answer:
Both a and b


36. Each shell has a —————– energy.
(a) Fixed
(b) variable
(c) No
(d) None of these
Answer:
Fixed


37. The farther the electron from the nucleus, the ———— will be the energy and vice versa.
(a) Lower
(b) Higher
(c) Intermediate
(d) None of these
Answer:
Higher


38. The ________ of an object is fixed.
(a) Frequency
(b) Volume
(c) Energy
(d) None of these
Answer:
Energy


39. ∆E=E_2-E_1=h \mu In ths equation what is “h”?
(a) Plank’s constant
(b) Max constant
(c) Variable
(d) None of these
Answer:
Plank’s constant


40 Electrons can’t stay in ———shells.
(a) 1st
(b) 2nd
(c) Between
(d) None of these
Answer:
Between


41. Modern research show that an atom consist of ————— subatomic particles.
(a) 13
(b) 03
(c) 05
(d) None of these
Answer:
03


42. Election is ————— charged particle.
(a) Negatively
(b) Positively
(c) Neutral
(d) All of these
Answer:
Negatively


43. Mass of electron is ————–.
(a) 9.11 \times 10^{31} kg
(b) 9.11 \times 10^{-31} kg
(c) 6.023 \times 10^{23} kg
(d) All of these
Answer:
9.11 \times 10^{-31} kg


44. Proton is a ———— charged particle.
(a) Negatively
(b) Positively
(c) Neutral
(d) None of these
Answer:
Positively


45. Mass of proton is —————.
(a) 1.6726 \times 10^{-27} \ kg
(b) 9.11 \times 10^{-31} \ kg
(c) 1.37 \times 10^6 \ kg
(d) All of these
Answer:
1.6726 \times 10^{-27} \ kg


46. Proton is ———– times heavier than electron.
(a) 1847
(b) 1827
(c) 1837
(d) All of these
Answer:
1837


47. Neutron is a ————- particle because it has no charge.
(a) Negative
(b) Positive
(c) Neutral
(d) None of these
Answer:
Neutral


48. Neutron is ———– times Havier than proton.
(a) 05
(b) 15
(c) 50
(d) 150
Answer:
05


49. The ———— of electrons around the nucleus in shells is called electronic configuration.
(a) Separation
(b) Distribution
(c) Catenation
(d) None of these
Answer:
Distribution


50. These shells are represented by ————.
(a) Alphabets
(b) Numeric
(c) Romans
(d) None of these
Answer:
Alphabets


51. The maximum number of electrons in a particular shell is given by the formula ————.
(a) 4n^2
(b) 2n^3
(c) 4n^3
(d) 2n^2
Answer:
2n^2


52. How many electrons are there K-shell?
(a) 2
(b) 8
(c) 18
(d) 32
Answer:
2


53. How many electrons are there in L-shell?
(a) 2
(b) 8
(c) 18
(d) 32
Answer:
8


54. How many electrons are there in M-shell?
(a) 2
(b) 8
(c) 18
(d) 32
Answer:
18


55. How many electrons are there in N-shell?
(a) 2
(b) 8
(c) 18
(d) 32
Answer:
32


56. A shell or orbit is also is also called ———–.
(a) Energy level
(b) Hertz
(c) Atomic mass
(d) None of these
Answer:
Energy level


57. How many sub-shall are there in a shell?
(a) 14
(b) 10
(c) 04
(d) None of these
Answer:
04


58. Which of them are sub-shell?
(a) s, p, d, f
(b) x, y, z
(c) K, L, M, N
(d) None of these
Answer:
s, p, d, f


59. “s” sub –shell stands for ————-.
(a) Specific
(b) Sharp
(c) Sonic
(d) All of these
Answer:
Sharp


60 “p” sub-shell stands for —————
(a) Principal
(b) principle
(c) Para-magnetic
(d) None of these
Answer:
Principal


61 “d” sub –shell stands for ————-.
(a) Drainage
(b) dissolved
(c) diffused
(d) All of these
Answer:
diffused


62. “f” sub-shell stand for———–.
(a) Fermium
(b) fundamental
(c) Fencing
(d) None of these
Answer:
fundamental


63. “f” sub-shell can accommodate————- electrons.
(a) 2
(b) 6
(c) 10
(d) 14
Answer:
14


64. Complete the electronic configuration of carbon atom i.e. 1s^2, 2S^2, ————-.
(a) 2p^2
(b) 2p^3
(c) 2p^4
(d) 2p^5
Answer:
2p^2


65. Atoms of the same element having same atomic number but different ———– is called isotopes.
(a) Density
(b) Mobility
(c) Mass number
(d) None of these
Answer:
Mass number


66. Atoms having same number of protons and electrons but differ number of neutrons are called ———–.
(a) Metallurgy
(b) Isotopes
(c) Surface area
(d) None of these
Answer:
Isotopes


67. How many isotopes hydrogen has?
(a) 03
(b) 06
(c) 09
(d) 12
Answer:
03


68. Protium, deuterium and tritium are the isotopes of ————-.
(a) carbon
(b) chlorine
(c) Hydrogen
(d) None of these
Answer:
Hydrogen


69. What is the most abundant isotope of hydrogen?
(a) Podium
(b) Deuterium
(c) tritium
(d) None of these
Answer:
Podium


70. Which isotope of hydrogen is rarely found in nature?
(a) Protium
(b) Deuterium
(c) Tritium
(d) None of these
Answer:
Tritium


71. How many neutrons are there in tritium?
(a) 02
(b) 03
(c) 01
(d) None of these
Answer:
02


72. Atomic number of carbon is ————-.
(a) 07
(b) 06
(c) 08
(d) None of these
Answer:
06


73. Carbon is the first member of ————–.
(a) Group 1
(b) Group 7
(c) Group 4
(d) Group 6
Answer:
Group 4


74. How many isotopes of carbon are there in nature?
(a) 03
(b) 13
(c) 07
(d) 14
Answer:
03


75. C -12, C -13 \ and \ C -14 are the isotopes of ————–.
(a) Iodine
(b) Radon
(c) Carbon
(d) none
Answer:
carbon


76. Number of neutrons in Carbon-14 \ \left(_{14}C^6 \right) is —————.
(a) 7
(b) 8
(c) 9
(d) 10
Answer:
8


77. Atomic number of chlorine is ——————–.
(a) 17
(b) 6
(c) 1
(d) 3
Answer:
17


78. Chlorine is the second member of ————-
(a) Group 1
(b) Group 4
(c) Group 7
(d) Group 5
Answer:
Group 7


79. Group 7is also called ————-
(a) Alkali metals
(b) Halogens
(c) Nobles
(d) none
Answer:
Halogens


80. How many isotopes of chlorines are there in nature?
(a) 02
(b) 12
(c) 03
(d) 13
Answer:
02


81. Cl -35 \ and \ Cl-37 are isotopes of ————–.
(a) Radon
(b) Krypton
(c) Chlorine
(d) Hydrogen
Answer:
Chlorine


82. The abundance of Cl -35 is —————-.
(a) 75.53%
(b) 53.75%
(c) 73.55%
(d) 53. 66%
Answer:
75.53%


83. The abundance of Cl-37 is————- in nature.
(a) 24.47%
(b) 47.24%
(c) 74. 42%
(d) 54.26%
Answer:
24.47%


84. The number of neutrons in Cl-35 is 18 and Cl-37 is —————-.
(a) 20
(b) 40
(c) 02
(d) 04
Answer:
20


85. Atomic number of uranium is —————.
(a) 82
(b) 92
(c) 28
(d) 29
Answer:
92


86. How many isotopes of uranium in nature?
(a) 07
(b) 05
(c) 03
(d) 04
Answer:
03


87. The most abundant isotope of uranium is —————.
(a) U -238
(b) U-235
(c) U-234
(d) U-236
Answer:
U -238


88. The neutrons quantity in U-238 is ————–.
(a) 142
(b) 146
(c) 143
(d) 145
Answer:
146


89. Iodine -131 is used for the cure of ————-.
(a) Pneumonia
(b) Cancer
(c) Goiter
(d) None of these
Answer:
Goiter


90. Cobalt -60 is used for the treatment of —————-.
(a) Cancer
(b) Diarrhea
(c) Tumor
(d) Treat less
Answer:
Cancer


91. Carbon -14 is used to trace the path of carbon in ————–.
(a) Respiration
(b) Photosynthesis
(c) Reduction
(d) None of these
Answer:
Photosynthesis


92. Californium -252 is used to inspect airplane luggage for hidden —————-.
(a) Explosives
(b) Smoke detectors
(c) Carbon tracing
(d) None of these
Answer:
Explosives


93. The maximum number of electrons in third energy level is:
(a) 10
(b) 32
(c) 18
(d) 64
Answer:
18


94. Mass of an atom is mostly due to its
(a) Nucleus
(b) Neutrons
(c) Electrons
(d) Protons
Answer:
Nucleus


95. If Rutherford had used neutrons instead of alpha particles in his scattering experiment, the neutrons would
(a) Not deflect because they have no charge
(b) Have deflected more often
(c) Have been attracted to the nucleus easily
(d) Have given the same results
Answer:
Not deflect because they have no charge


96. Electron in its ground state does not
(a) Spin
(b) Revolve
(c) Radiate energy
(d) Reside in orbit
Answer:
Radiate energy


97. Which statement about _6^{12}X \ and \ _6^{14}Y is false except
(a) They are isotopes
(b) They are the same elements
(c) They have the same number of electrons
(d) They have the same number of neutrons
Answer:
They have the same number of electrons


98. The neutron particle
(a) Has a mass equal to that of an electron
(b) Has a mass approximately equal to that of a proton
(c) Has charge equal to but opposite to that of an electron
(d) Has a positive charge
Answer:
Has a mass approximately equal to that of a proton


99. Isotopes of the same element have
(a) The same number of protons
(b) The same number of neutrons
(c) Different number of electrons
(d) The same mass number
Answer:
The same number of protons


100. Which one is the lightest?
(a) An alpha particle
(b) A hydrogen atom
(c) An electron
(d) A proton
Answer:
An electron


101. The nucleus of an atom has all of the following Characteristics except that
(a) Is positively charged
(b) Is very dense
(c) Contains nearly all of the atom’s mass
(d) Contains nearly all of the atom’s volume
Answer:
Contains nearly all of the atom’s volume


102. L – shell has sub – shell (s)
(a) s
(b) s and p
(c) s, p, and d
(d) s, p, d and f
Answer:
s and p


Prepared by Hafiz Muhammad Uzair

1. In the year 1800 , only ___________ elements were known.
(a) 34
(b) 38
(c) 42
(d) 46
Answer:
34


2. By the year ___________ about 68 elements were known.
(a) 1800
(b) 1820
(c) 1840
(d) 1870
Answer:
1870


3. Till 1974, there were total ___________ elements present.
(a) 85
(b) 100
(c) 105
(d) 120
Answer:
105


4. At present ___________ elements are known till date.
(a) 118
(b) 108
(c) 128
(d) 201
Answer:
118


5. Out of 118 elements, ___________ were naturally occurring elements.
(a) 105
(b) 38
(c) 92
(d) 68
Answer:
92


6. In periodic table, 26 elements are ___________.
(a) Natural
(b) Artificial
(c) None
(d) Complex
Answer:
Artificial


7. Many chemists, including Lavoisier (1787), Newlands (1864) attempted to classify the elements___________.
(a) systematically
(b) Vertically
(c) Originally
(d) Horizontally
Answer:
systematically


8. In 1869, Russian chemist Mendeleev made the most successful classification based on ___________ of the element.
(a) Atomic number
(b) Atomic mass
(c) Radicals
(d) Masses
Answer:
Atomic mass


9. Initially, elements were divided into metals and ___________.
(a) Transition element
(b) Lanthanide series
(c) Non-metal
(d) Radical
Answer:
Non-metal


10. In 1964, an English chemist J.Newland classified the elements in order of ___________atomic masses.
(a) Increasing
(b) Decreasing
(c) Constant
(d) Same
Answer:
Increasing


11. In 1869, Dimitri Mendeleev arranged _________elements in periods and groups.
(a) 65
(b) 68
(c) 75
(d) 63
Answer:
65


12. The modern periodic table was put forward by:
(a) Mendeleev
(b) Newlands
(c) Henry Moseley
(d) Rutherford
Answer:
Henry Moseley


13. Modern periodic table is based on _________.
(a) Atomic mass
(b) Atomic number
(c) Valency
(d) Last shell
Answer:
Atomic number


14. The modern periodic law states that, “ the physical and chemical properties of elements are the periodic _________ of their atomic number”.
(a) Function
(b) Law
(c) Octave
(d) Valence
Answer:
Function


15. The _________rows of elements in periodic table are called periods.
(a) Vertical
(b) Horizontal
(c) Planner
(d) First
Answer:
Horizontal


16. There are total _________periods in periodic table.
(a) 3
(b) 5
(c) 7
(d) 11
Answer:
7


17. All the elements in the same period have the same number of electronic _________.
(a) Shells
(b) Orbit
(c) Energy levels
(d) All
Answer:
All


18. The first period contain _________ electronic shell.
(a) 1
(b) 3
(c) 2
(d) 4
Answer:
1


19. The second period contains _________electronic shells.
(a) 1
(b) 3
(c) 2
(d) 4
Answer:
2


20. The third period contains ________ electronic shells.
(a) 1
(b) 3
(c) 2
(d) 4
Answer:
3


21. The first period contain two elements i.e hydrogen and _________.
(a) Argon
(b) Lithium
(c) Helium
(d) Carbon
Answer:
Helium


22. The first period is also called the _________ period of periodic table.
(a) Shortest
(b) Longest
(c) Average
(d) Constant
Answer:
Shortest


23. 2nd and 3rd period each contain _________elements and are called short periods.
(a) 18
(b) 8
(c) 17
(d) 7
Answer:
8


24. The 4th and 5th periods have _________elements each.
(a) 18
(b) 8
(c) 17
(d) 7
Answer:
18


25. In 4th and 5th period, 8 elements are called_________elements.
(a) Transition
(b) Representative
(c) Alkali
(d) Alkaline
Answer:
Representative


26. In 4th and 5th period, 10 elements are called _________elements.
(a) Transition
(b) Representative
(c) Alkali
(d) Alkaline
Answer:
Transition


27. The 6th period contains _________ elements.
(a) 64
(b) 32
(c) 25
(d) 20
Answer:
32


28. In 6th period, there are _________ representative elements.
(a) 8
(b) 14
(c) 20
(d) 26
Answer:
8


29. The 6th period have_________ transition elements.
(a) 8
(b) 14
(c) 10
(d) 20
Answer:
10


30. In 6th period, the 14 elements of _________ series.
(a) Lanthanide
(b) Actinide
(c) Hydranite
(d) None
Answer:
Lanthanide


31. 7th period also has 8 representative elements, 10 transition elements and 14 elements of _________ series.
(a) Lanthanide
(b) Actinide
(c) Halogens
(d) None
Answer:
Actinide


32. The vertical column of elements in periodic table is called_______________.
(a) Periods
(b) traids
(c) Groups
(d) None of these
Answer:
Groups


33. The groups in periodic table are numbered from:
(a) A to H
(b) I to VIII
(c) I to X
(d) A to G
Answer:
I to VIII


34. Elements in the same group have same number of ___________in the outermost shell of the atom.
(a) electrons
(b) Proton
(c) Neutrons
(d) Mass number
Answer:
electrons


35. Because of similarity in number of valance electrons, elements show resemblance in their ____________ properties in the same group.
(a) Physical
(b) Chemical
(c) Biological
(d) Electrical
Answer:
Chemical


36. The first group elements possess only __________valance electron.
(a) one
(b) Two
(c) Three
(d) Four
Answer:
one


37. Group 1st elements are _________ .
(a) Less reactive
(b) Very reactive
(c) Non-reactive
(d) Constant
Answer:
Very reactive


38. Group 1st elements are __________ in nature and show metallic character.
(a) Electropositive
(b) Electronegative
(c) Stable
(d) Electric field
Answer:
Electropositive


39. Group 1st elements are also called_________________.
(a) Noble metals
(b) Alkali metals
(c) Transition
(d) Halogen group
Answer:
Alkali metals


40 Beryllium, Magnesium and calcium belongs to:
(a) Group V
(b) Group II
(c) Group VII
(d) Group III
Answer:
Group II


41. Elements of group II are also called _____________ metals.
(a) Alkaline earth
(b) Alkali
(c) Nitrogen family
(d) Hydrogen family
Answer:
Alkaline earth


42. Elements in group 2nd possess ____________ valance electrons.
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four
Answer:
Two


43. Group 2nd elements are ____________ electropositive than alkali metals.
(a) Same as
(b) More
(c) less
(d) Grater
Answer:
less


44. Group III is called ____________ family.
(a) Carbon
(b) Boron
(c) Nitrogen
(d) Carbon
Answer:
Boron


45. Elements of Group 3rd have ____________ valance electrons.
(a) One
(b) Two
(c) three
(d) Five
Answer:
three


46. Group IV is called ____________ family, having four valance electrons.
(a) Carbon
(b) Metal
(c) Nitrogen
(d) Hydrogen
Answer:
Carbon


47. Group V is called ____________ family, having 5 valance electrons.
(a) Carbon
(b) Metal
(c) Nitrogen
(d) Helium
Answer:
Nitrogen


48. Group VI is called ____________family, having 6 valance electrons.
(a) Oxygen
(b) Metal
(c) Boron
(d) Iron
Answer:
Oxygen


49. The seventh group in periodic table is ____________.
(a) Noble
(b) Halogens
(c) Alkali metals
(d) Carbon
Answer:
Halogens


50. Halogens have _____________ electrons in valance shell.
(a) Eleven
(b) Nine
(c) 7 seven
(d) Four
Answer:
7 seven


51. Halogens need ____________ electron to complete its octet.
(a) One
(b) Five
(c) Six
(d) Seven
Answer:
One


52. Halogens are very ____________ and show non-metallic character.
(a) Electropositive
(b) Electronegative
(c) Mass number
(d) None
Answer:
Electronegative


53. The 8th group is called _______ gases.
(a) Noble
(b) Hydrocarbon
(c) Lanthanide
(d) Actinide
Answer:
Noble


54. They have two or __________ electrons in their valance shell.
(a) Two
(b) Five
(c) eight
(d) One
Answer:
eight


55. Group one and two elements are called ____________ elements.
(a) S-block
(b) P-block
(c) d-block
(d) b-block
Answer:
S-block


56. All S-block and P-block elements are called ____________ elements.
(a) Transition
(b) Representative
(c) Traids
(d) None
Answer:
Representative


57. Lanthanide and actinide series are called ____________ elements.
(a) f-block
(b) S-block
(c) P-block
(d) N-block
Answer:
f-block


58. A pattern of repeating properties at regular interval is called ____________.
(a) Periodicity
(b) Aromaticity
(c) Electronegativity
(d) Electropositivity
Answer:
Periodicity


59. The process by which there is __________ of properties in all group and periods after certain interval are called periodicity of properties.
(a) Repulsion
(b) repetition
(c) Exclusion
(d) Inclusion
Answer:
repetition


60 The size of the atom is :
(a) Fixed
(b) Not fixed
(c) Constant
(d) Flexible
Answer:
Not fixed


61 The distance between the nucleus and the valance shell of the atom is called____________.
(a) Atomic radius
(b) Atomic size
(c) Atomic mass
(d) Atomic number
Answer:
Atomic radius


62. The atomic radius is represented by ____________.
(a) R
(b) Ar
(c) r
(d) None
Answer:
r


63. Atomic radius is ____________ proportional to no of shells.
(a) Directly
(b) Inversely
(c) Constant
(d) Indirect
Answer:
Directly


64. Atomic radius is expressed in ____________.
(a) Dm,km
(b) nm, pm
(c) km, pm
(d) Qm, rm
Answer:
nm, pm


65. Atomic radius ____________ in groups from top to bottom.
(a) Decrease
(b) No change
(c) increase
(d) None
Answer:
increase


66. Atomic radius decrease in period from ____________.
(a) Left to right
(b) Right to left
(c) Up to down
(d) Up to left
Answer:
Left to right


67. The decrease of atomic radius in periods is due to ____________ of electrons in same shell.
(a) Removal
(b) addition
(c) Variable
(d) Constant
Answer:
addition


68. The one half of the distance between nuclei of two similar atoms of same molecule containing ____________ covalent bond.
(a) Triple
(b) Double
(c) single
(d) Fourth
Answer:
single


69. The general formula of covalent radius is :
(a) d/2
(b) 2 / d
(c) 1/ 2 D
(d) 3/ 2
Answer:
d/2


70. Covalent radii of F_2 molecule is ;
(a) 199 pm
(b) 143pm
(c) 228pm
(d) 271pm
Answer:
143pm


71. The minimum energy required to remove the valance electron from valence shell to form ____________ is called ionization energy.
(a) Positive ion
(b) Negative ion
(c) Radical
(d) Constant
Answer:
Positive ion


72. When the electron is completely removed from valance shell, the process is called____________.
(a) Fractionation
(b) Distillation
(c) ionization
(d) Filtration
Answer:
ionization


73. The process of ionization needs____________.
(a) Matter
(b) energy
(c) Electron affinity
(d) Electrical positivity
Answer:
energy


74. Ionization energy of an elements is measured in:
(a) Joules
(b) Frequency
(c) Hertz
(d) Galvin
Answer:
Joules


75. The first ionization energy of sodium is:
(a) +1450 kj/mol
(b) +496 kj/mol
(c) +738 kj/mol
(d) +630 kj/mol
Answer:
+496 kj/mol


76. Ionization energy depends upon all Except:
(a) Atomic radius
(b) Nuclear charge
(c) Shielding effect
(d) Dative bond
Answer:
Dative bond


77. Ionization energy ____________ as we move down the group.
(a) Decrease
(b) Increase
(c) Constant
(d) Equal
Answer:
Decrease


78. Ionization energy_________ in period from left to right.
(a) Decrease
(b) Increase
(c) Constant
(d) Equal
Answer:
Increase


79. The minimum amount of energy released when an electron is added to valance shell of the atom to form _________ is called electron affinity.
(a) Anion
(b) Radical
(c) Cation
(d) None
Answer:
Anion


80. Electron affinity is expressed in _________.
(a) E
(b) A
(c) E.A
(d) A.E
Answer:
E.A


81. Electron affinity is represented by _________.
(a) dm^3
(b) kj/mol
(c) N_A
(d) M_N
Answer:
kj/mol


82. Electron affinity means love for _________electrons.
(a) Keeping
(b) Donating
(c) Accepting
(d) Losing
Answer:
Accepting


83. The electron affinity of “Cl” is _________kj/mol.
(a) -348 kj/mol
(b) +348 kj/mol
(c) -843 kj/mol
(d) -748 kj/mol
Answer:
-348 kj/mol


84. The electron affinity _________ in a group from top to bottom.
(a) Increase
(b) decreases
(c) No change
(d) Equal
Answer:
decreases


85. The electron affinity _________in a period from left to right.
(a) increase
(b) Decrease
(c) No change
(d) Equal
Answer:
increase


86. Electrons in an atom are distributed in _________.
(a) Same shell
(b) Different shell
(c) Nucleus
(d) Last shell
Answer:
Different shell


87. The inner electrons shield the outer electron from the nuclear charge and reduce hold of the nucleus on these valance electrons. This effect is called_________.
(a) Shielding effect
(b) Screening effect
(c) Allotropy
(d) Both a and b
Answer:
Both a and b


88. The shielding effect _________, when we move from left to right in a period.
(a) increase
(b) Decrease
(c) Remains same
(d) None
Answer:
increase


89. The ability of an atom to ________ shared pair of electron towards itself is called electronegativity.
(a) Repel
(b) attract
(c) Share
(d) Gain
Answer:
attract


90. The attraction of shared pair electron in electronegativitywill occur in _________ bond.
(a) Ionic
(b) Metallic
(c) covalent
(d) Organic
Answer:
covalent


91. In a covalent bond, two atoms involve in _________, mutually share their electrons.
(a) Bond formation
(b) Electron donation
(c) Nucleons
(d) Protons
Answer:
Bond formation


92. Electronegativity is represented by_________.
(a) E
(b) E
(c) E.N
(d) none
Answer:
E.N


93. The following factors affect electronegativity Except:
(a) Mobility
(b) Nuclear charge
(c) Shielding effect
(d) Atomic radius
Answer:
Mobility


94. The electronegativity _________ in groups from top to bottom.
(a) Increase
(b) decrease
(c) Constant
(d) None
Answer:
decrease


95. Electronegativity _________ in periods form left to right.
(a) Increase
(b) Decrease
(c) Constant
(d) None
Answer:
Increase


96. The most electronegative element in periodic table is_________.
(a) Chlorine
(b) cesium
(c) Fluorine
(d) None
Answer:
Fluorine


97. The least electronegative element in periodic table is:
(a) Chlorine
(b) Cesium
(c) Fluorine
(d) None
Answer:
Cesium


98. The electronegativity of fluorine is
(a) 4.0
(b) 0.7
(c) 3.0
(d) 0.8
Answer:
4.0


99. The electronegativity of Cesium is:
(a) 4.0
(b) 0.7
(c) 3.0
(d) 0.8
Answer:
0.7


100. Which one has the largest ionization energy?
(a) Na
(b) Al
(c) H
(d) He
Answer:
He


101. Which of the following elements is in the same family as fluorine:
(a) Silicon
(b) Antimony
(c) iodine
(d) Arsenic
Answer:
iodine


102. Which of the following would have the smallest ionization energy:
(a) K
(b) P
(c) S
(d) Ca
Answer:
P


103. An element has configuration 2, 8, 1. It belongs to, _________:
(a) Group I and III period
(b) Group III and I period
(c) Group I and VII period
(d) Group VII and III period
Answer:
Group I and III period


104. Which of the following elements would be most similar to carbon:
(a) Nitrogen
(b) Boron
(c) Oxygen
(d) silicon
Answer:
silicon


105. s-block elements are:
(a) metals
(b) Non-metal
(c) Metalloids
(d) Transition
Answer:
metals


106. Which of the following would have the largest ionization energy:
(a) Na
(b) Al
(c) H
(d) He
Answer:
He


107. Elements in a _________ have similar chemical properties:
(a) Period
(b) group
(c) Both a and b
(d) Neither a nor b
Answer:
group


108. An element has 8 electrons in its valence shell. It is a member of:
(a) Alkali family
(b) Halogen family
(c) Noble family
(d) Carbon family
Answer:
Noble family


109. The modern periodic table is based on:
(a) Atomic number
(b) Mass number
(c) Neutron number
(d) Isotope number
Answer:
Atomic number


110. Shielding effect is due to:
(a) Neutron
(b) Proton
(c) Proton and neutron
(d) electron
Answer:
Proton


Chemistry Class 9 Notes (KPK) Chapter # 2

Chemistry Class 9 Notes (KPK) Chapter # 3

Chemistry Class 9 Notes (KPK) Chapter # 4

Chemistry Class 9 Notes (KPK) Chapter # 5

Chemistry Class 9 Viva Questions Ch #1 to 5

Chemistry Class 9 Notes (KPK) Chapter # 6

Chemistry Class 9 Notes (KPK) Chapter # 7

Chemistry Class 9 Notes (KPK) Chapter # 8

9 thoughts on “Download free Chemistry Notes 9th Class”

  1. Waseem Khan Dawar

    Assalam alikum
    Mashallah sir ap ka notes bhot acha hai.
    Sir
    Fsc ka notes banayege ? Aur kb upload hoga?

  2. Sir,
    Kindly Upload MCQ’s too. To give full support to my children’s in their exams.

    Regards

    Professor Ishtiaq

Comments are closed.